צוואות וירושות

עו"ד כנף מלווה אנשים המעוניינים להעלות את רצונם האחרון על הכתב, ועורכת עבורם צוואה תקפה.

לא רבים יודעים כמה חשוב לערוך צוואה, שתעמוד בכל כללי הדין, הפורמליים והמהותיים.

נהפוך הוא. אנשים חושבים שאם הם "בריאים כמו שור" הם לא זקוקים לצוואה, ושבכל מקרה "חצי יילך לאשתי וחצי לילדים", אז איפה הבעיה…

לאלו אני מסבירה, שאיש מאיתנו אינו יודע מתי יגיע יום פקודתו, ובאיזה מצב משפחתי, בריאותי, כלכלי או רגשי הוא יהיה באותו רגע. מעבר לכך, החלוקה לפי הדין לא תמיד עושה חסד עם היורשים…

בואו ונבחן מספר דוגמאות שיבהירו לנו את חשיבות הצוואה:

א. הליכי גירושים

כשמתגרשים, יש תקופת ביניים מסוימת, במהלכה כבר לא חיים תחת קורת גג אחת, אך עדיין מופיעים כ"נשואים" בתעודת הזהות ….
לעיתים חולפות שנים עד שבני הזוג מסיימים לריב מול המגשר והשופטת!

במקרים אלו, אם חלילה יילך אחד מבני הזוג לעולמו בתקופה זו, ומבלי שהותיר אחריו צוואה תקפה, אזי מאחר שהמדינה עדיין מכירה בהם כנשואים, הם יירשו זה את זו … זאת למרות ההתקוטטות ארוכת השנים בבתי משפט וחוסר החיבה ההדדי.
עדיף לכתוב צוואה המביעה את הרצון העדכני כבר בעת בה הליכי הגירושין נכנסים למסלול.

ב. כשיש מספר נכסים

באין צוואה, החלוקה לפי דין הינה כמותית: כל יורש מקבל חלק מסוים מכל העיזבון כולו.
כך למשל, כשהורים ל- 3 ילדים הולכים לעולמם, ומותירים אחריהם דירת מגורים באשקלון, דירה מושכרת בתל אביב, רכב וכספים בבנק, הילדים זכאים לפי חוק לקבל – כל אחד – שליש דירה באשקלון, שליש דירה בת"א, שליש רכב, ושליש מהכסף.

כך נוצרת בין האחים שותפות כפויה במספר נכסים, והם צריכים לקבל ביחד החלטות לא פשוטות: אולי הבן הקטן רוצה להתגורר בדירת ההורים, בעוד אחיו שזקוקים לכסף מעדיפים למכור אותה? ומה לגבי השכרת הדירה? והשימוש ברכב?

אם ההורים היו "עושים סדר" בצוואה, ומצווים למשל את דירת המגורים לבן הקטן, את הדירה הקטנה לבת ואת הרכב והכספים – לבן הגדול – היו נמנעים סכסוכים אפשריים.

סיבה נוספת לחלוקה מראש היא מניעת בעיות מיסוי, פספוס "פטורים" וכיו"ב.

לעשות היום את מה שלא כדאי לדחות למחר

לסיכום, היום יש לנו הזדמנות פז, להותיר אחרינו הוראות ברורות ומדויקות, למנוע מאבקים בין ילדינו או קרובינו, להקדיש נכס או חפץ ספציפי למישהו אהוב וקרוב, להוקיר תודה בכתב על טיפול מסור, לכתוב ליקירינו דברי אהבה…

חשוב לזכור, כשפונים להכין צוואה, לפרט את כל הנכסים, הכספים והביטוחים שברשותנו, הדבר יסייע ליורשים לממש את הצוואה. כמו"כ הקפידו על ציון שמות היורשים ומספר תעודת זהות, למניעת בלבול.

בהצלחה, והעיקר שיהיו חיים ארוכים וטובים 🙂