ארכיון הקטגוריה: "חוזה לך ברח" / מתוך הטור ב-YNET

חמשת כללי הזהב שכל לקוח סלולר חייב להכיר

כשדנית הגיעה למרכז החברה בעיר, היא לא ביקשה לרכוש מכשיר חדש, אלא רק לעדכן "חבילה" לאחת משתלמת יותר. לדנית הוצעה חבילה הכוללת בין היתר 500 הודעות טקסט בסכום קבוע מסויים, והיא אישרה את ההצעה.

להפתעתה גילתה בחשבונית הבאה כי חוייבה בגין ההודעות שביצעה בפועל, בתעריף הודעה "רגיל", ולא בתעריף ה"חבילה". היא פנתה למוקד, שם אישרו כי חבילת ההודעות לא עודכנה, אך 4 נציגים שונים עימם שוחחה לא היו "רשאים" לזכות את חשבונה. לבסוף הגיעה למנהלת המשמרת, שנתנה לה את הטלפון "הישיר" שלה, אך כמובן שגם היא לא פתרה את הבעיה, ורק אחרי שדנית הוציאה פקס זועם למוקד התלונות של החברה, יצרו עימה קשר והודיעו לה שהטעות תוקנה, בוצע זיכוי וסליחה.

בשבוע שעבר דנית קיבלה חשבונית נוספת, וגילתה שוב כי לחבילת ההודעות שרכשה אין כל זכר, וכמובן כי חשבונה לא זוכה בגין הטעות הקודמת.

 

טעויות רבותיי – טעויות

כולנו מכירים את ה"טעויות" הללו, שחברת הסלולר מבצעת כל כך בקלות, ומתקנת כל כך לאט, אם בכלל. כך למשל, בוודאי מצאתם את עצמכם פעם באחת או יותר מסיטואציות אלו:

 

  • חייבו אתכם בתעריף שיחות / הודעות שגוי.
  • שינו את מחיר החבילה ללא ידיעתכם / העלו לכם את התעריף לדקה או הודעה.
  • חייבו אתכם בחבילת בלק ברי כשאין לכם בכלל בלק ברי, או ב"שירותי מידע ותוכן" שמעולם לא צרכתם, במשך חודש בחודשו.
  • שכחו לעדכן לכם חבילת "גלישה ללא הגבלה", או את החבילה לשיחות מחו"ל, וחוייבתם באלפי שקלים החודש.

כל אלו הן, לכאורה, רק טעויות, אבל הבעיה היא שהן קורות כל הזמן… חברות מחקר בתחום מדברות על טעויות בכ-80% מחשבוניות הסלולר! כשמדובר בלקוח פרטי, הטעויות נעות בין שקלים בודדים ועד עשרות ומאות שקלים לחודש, כשהחיוב העודף המצטבר הוא עצום. כמובן שצרכנים עסקיים / ארגוניים חשופים לטעויות בסדרי גודל של אלפי ועשרות אלפי שקלים בחודש אחד.

בעקבות המצב, צצות להן חברות "בדיקת חשבונות סלולר" שונות, מעת לעת, ומציעות לבדוק את הטעויות בחשבונות עבורך, והנה לך הוצאה נוספת למשק הבית הדחוק גם ככה.

"לא נורא, כפרה"

והבעיה היא שרובנו כלל לא מודעים לטעויות אלו.

וכשאנחנו כבר מגלים אותם, פעמים רבות בדיעבד, אנחנו לא תמיד יודעים מה לעשות. אנו פונים טלפונית למוקד, אך מתחילים "להיזרק" מנציג לנציג. אם החלטנו להגיע עד לסניף המקומי, ההמתנה הארוכה בתור עלולה לגרום לנו להתייאש, וגם אם נקבל תשובות, לא תמיד נראה את הזיכוי בפועל בחשבונית הבאה! זו הסיבה שבמקרים רבים אנחנו פשוט מוותרים, ומספרים לעצמנו ש: "לא נורא, כפרה, זה רק 300 ₪".

אבל אותי, זה פשוט מקומם: כל כך הרבה צרכנים אומללים נפגעים מההתנהלות של רשתות הסלולר ומנסים להילחם בתחנות רוח, מתחננים וצועקים, ובסוף מוצאים את עצמם מאיימים טלפונית על נציגה מסכנה בת 22, מודיעים לה שהם יתבעו "את האמ-אמא שלה", בשעה שאמא שלה, ספציפית, לא עשתה להם כלום…

כדי למנוע את הצרות הללו, בואו ונלמד את 5 כללי הזהב, שכל צרכן סלולר, פרטי או עסקי, פשוט חייב להכיר:

  1. הכל בכתב – הציעו לכם תכנית חדשה וחתמתם. מזל טוב. דרשו לקבל את התוכנית שחתמתם עליה, לא למייל, ולא אחר כך, אלא עכשיו במעמד הקנייה, ובדפוס. עברו מיידית, במעמד הרכישה, על כל הפרטים שסוכמו בע"פ, וודאו שהם מופיעים: מספר דקות שיחה בתוך החבילה, עלות החבילה, ועלות דקת שיחה לאחר שסיימתם לנצל את החבילה. מספר ומחיר ההודעות בתוך החבילה ואחריה, חבילת גלישה, עם או בלי הגבלה, תשלומים חודשיים, זיכויים, אחריות (חשוב). אל תתביישו לשאול שאלות! קחו עוד רבע שעה וסיימו את המשימה כמו שצריך, גם אם הנציג נע באי נוחות על כסאו (http://www.dariacanaff.com?p=220). שמרו על כל מסמכי העסקה, הקבלות ותעודות האחריות של המכשירים, ליום סגריר. כמו כן בקשו מהנציג כרטיס ביקור ושמרו את פרטיו האישיים.

 

  1. תיעוד והקלטה – כן, בהחלט. מותר לכם להקליט את השיחות עם נציג החברה, ואפילו את הפגישה עצמה בסניף. החוק בישראל קובע כי כל עוד המקליט הינו צד לשיחה (דהיינו המקליט משוחח עם הנציג), הרי שההקלטה מותרת. כמובן שאת ההקלטה תוכלו לתמלל, ולהציגה כראייה במשפט לשם ביסוס גרסתכם. כמו כן מומלץ בהחלט לתעד את הפגישה: שבו עם דף ועט, שאלו את הנציג לשמו ורשמו את התאריך בראש הדף. שאלו שאלות ורשמו את התשובות, והקפידו להנהן בכובד ראש בעת התיעוד. מובטח לכם כי הנציג יבדוק את עצמו 3 פעמים לפני שישיב לשאלותיכם, ואף יטריח את עצמו לקום ולקבל אישור מהממונים עליו, בגין כל פעולה או שינוי. מניסיון.

  1. שוויון בהטבות לבעלי מכשירים שנרכשו "בחוץ" – כיום נהוג כי ברכישת מכשיר מהחברה (אשר עולה לעיתים אלפי שקלים, הנפרשים לתשלומים של עשרות שקלים בכל חודש), מעניקה החברה לרוכש "החזר" חודשי, וכך בעצם "מממן" הלקוח את מחיר רכישת המכשיר  (כמובן שסכום ההחזר מדורג בהתאם לסוג המכשיר ולרף מינימלי של סכום חשבונית). אך מה קורה כשהלקוח רוכש את המכשיר בשוק הפרטי, בחוץ? האם גם אז הוא זכאי לקבל את ההחזר החודשי? התשובה היא כן, למרות שנציג החברה יסביר לכם שהתנאי להחזר הוא רכישת המכשיר מהחברה. בעניין זה מחייב "חוק ניתוק זיקה" את החברה בשוויון מלא במתן ההטבות, בין אם המכשיר נרכש בחברה ובין אם הגעת איתו מה"בית", כשהתנאי היחיד לקבלת ההטבה הוא הצגת המכשיר הסלולרי ואישור הקניה, ולכן:  שמרו עליהם היטב.

 

  1. בדקו חשבוניות – 80% טעויות זה המון. וזה אומר שאתם פשוט חייבים, עם כל האי-נוחות שבדבר, לבדוק בכל חודש מחדש את החשבונית. איתור מהיר יביא לחיוב עודף קטן יותר, וסיכוי גדול שתפתרו את הבעיה מבלי להגיע לבית המשפט. הבעיות מתחילות כשלקוח מתעורר אחרי שנתיים ומנסה לקבל זיכוי רטרואקטיבי, והחברה מנסה להפיל עליו את האשמה.

 

  1. החברה עברה על החוק? – אחרי שוידאתם את הפרטים היטב, הפנו דרישה בכתב למוקד פניות הציבור של חברת הסלולר, ודרשו תיקון הטעות ופיצוי. לא עזר? אתם יכולים להגיש תלונה למשרד התקשורת ולמועצה לצרכנות, ואף להגיש כנגד החברה תביעה כספית (בתביעות קטנות אין ייצוג עו"ד, וניתן לתבוע עד 31,900 ₪ http://www.dariacanaff.com?p=352 ).

 

פורסם בקטגוריה "חוזה לך ברח" / מתוך הטור ב-YNET, חוזים, צרכנות | עם התגים , , | 3 תגובות

כשבניין שלם נלחם בסרבן אחד

5 שנים שהם מנהלים משא ומתן עם הקבלן, שהבטיח לבנות להם פה מגדלי-פאר-שהם-בחיים-לא-ראו-כאלה. 5 שנים. 5 שנים שהם מפנטזים על הלובי המפואר ועל המעלית. 5 שנים שהם לא נוסעים לחו"ל כי "זה לא הזמן המתאים". המשך…

פורסם בקטגוריה "חוזה לך ברח" / מתוך הטור ב-YNET, חוזים, מסחרי, נדל"ן | עם התגים , , | סגור לתגובות על כשבניין שלם נלחם בסרבן אחד

נכון שהתארסנו – אבל בעצם לא בא לי בסוף…. זה חוקי?

בית המשפט לתביעות קטנות בחיפה פסק השבוע פיצויים כספיים לאשה, מאחר וזה שהיא הייתה אמורה להינשא לו – התחרט ברגע האחרון.

מעניין לדעת בהקשר זה, כי זו ממש לא הפעם הראשונה שנפסקים בישראל פיצויים כספיים בגין הפרת הבטחה להינשא, והסכומים שנפסקיחם משתנים ממקרה למקרה ומעניין לעניין.

במקרה הספציפי הזה היה מדובר בבחורה מבית דתי-חרדי, שהכירה עולה חדש מצרפת באמצעות שידוך.

התובעת טענה כי:

  1. הצדדים ערכו טקס אירוסין והחלו להתכונן לחתונה שהייתה אמורה להתקיים בבית הכנסת הגדול בירושלים.
  2. סוכם ביניהם שהתשלומים יתחלקו בין הצדדים בחלקים שווים, אך היא זו שחתמה על הסכם ארגון החתונה ושילמה לבדה מקדמה בסך של 10,000 ₪, כשהנתבע הבטיח לשלם את חלקו במועד מאוחר יותר.
  3. כעבור שבוע נפגשו עם תזמורת החתונה ובחרו מוזיקה לחתונה, אך לאחרי הפגישה הנתבע שינה לפתע את התנהגותו ולמחרת הודיע לה כי מבחינתו החתונה בטלה.

התובעת דרשה לקבל החזר דמי הקדימה ששילמה, הוצאות טקס האירוסין, מקדמות ששילמה (שמלת כלה ועוד), ופיצוי בגין נזק לא ממוני שנגרם לה (עוגמת נפש)- והכל בסך 30,000 ₪.

הנתבע טען כי:

  1. לאחר שהגיע לארץ, לקה בתסמונת "סינדרום ירושלים" (לטענתו, זו הפרעה נפשית שגרמה לו להתקרב לדת באופן קיצוני). עקב כך בלבד, הציע לה נישואין.
  2. לאחר זמן מה הבין כי התובעת אינה מי שהציגה עצמה: היא אינה מלומדת כפי שטענה, אינה אישה בריאה וקיים בלבו ספק באם יוכל להביא עמה ילדים לעולם.
  3. לאור זאת ביטל החתונה.

בית המשפט פסק כי:

  1. הפרת הבטחת נישואין היא אכן עילה לתביעה בגין הפרת חוזה.
  2. במקרה זה, הנתבע אכן הודה כי תכננו להינשא וקבעו מועד לכך – ולכן, משחזר בו, זו הפרת חוזה מבחינתו.
  3. השאלה היא האם הייתה הצדקה להפרת החוזה: האם התובעת או משפחתה רימו את הנתבע ומסרו לו מידע שגוי אודותיה? בעניין זה נקבע כי התובעת כן הציגה תעודות המעידות על לימודיה בתחום הרפואה המשלימה ועבודתה בתחום, וכן גילתה לנתבע כבר בפגישתם הראשונה את מצבה הרפואי, ואפילו עברה בדיקה אצל הנתבע, במרפאתו. לאור אלו, טענת הנתבע שמועלית עתה, לאחר שיחסיהם עלו על שרטון – היא בלתי מוסרית ובלתי הוגנת.
  4. טקס האירוסין נערך על דעת הנתבע ובהסכמתו, הוא רכש עבור התובעת תכשיטים וברגע שניתק את הקשר ממנה – היא הפסיקה את כל ההכנות, ולכן אינו יכול לטעון שהוציאה כספים מבלי שרצה להתחתן.

הפיצויים:

  1. נזק ממוני: הכנות למסיבת האירוסין וקייטרינג (3,700 ₪), מקדמה למארגני הנישואין (10,000 ₪) שמלת כלה ועוד = כ- 15,000 ש"ח.
  2. נזק לא ממוני: עוגמת הנפש והצער הנגרמים לבן זוג בסיטואציה בה בן הזוג האחר מפר הסכמה שנעשתה ביניהם להינשא – הם דבר טבעי וצפוי – כך נפסק, אך הפיצוי על הפרת הבטחת נישואין צריך  להיות  צנוע  ביותר.  לאור זאת נקבע כי התובע ישלם לה סך של 3,000 ש"ח בגין עוגמת הנפש, פלוס 300 ש"ח בגין הוצאות משפט.

ודעתי?

נכון שסכום הפיצוי (להבדיל מהחזר ההוצאות) הוא מינורי בהחלט – 3,000 ₪ בלבד, ואין ספק שאינו מכסה כלל על כל הבושה והצער שנגרמים לכלה חרדית שנזנחה לפני החופה, אך מנגד – אני שמחה שבית המשפט כיבד כאן את רצונו של החתן להתחרט:

סכום פיצויים גדול יותר, היה מרתיע חתנים פוטנציאליים אחרים מלהתחרט, אין ספק, אבל לדעתי – חתן שמתחרט ערב חתונתו פועל דווקא בחוכמה: הוא נמנע מראש מהקמת משפחה שלמה שתתפרק, מה שבסופו של יום יכאב הרבה יותר, ולהרבה יותר אנשים.

פורסם בקטגוריה "חוזה לך ברח" / מתוך הטור ב-YNET, חוזים, כללי | עם התגים , , | סגור לתגובות על נכון שהתארסנו – אבל בעצם לא בא לי בסוף…. זה חוקי?

דמי הבראה לכווווווווווולם

 

דנית מנקה את ביתם של משה ומירית מזה 7 שנים, ועתה, כשמשה ומירית עוברים דירה, הם הודיעו לה שעבודתה אצלם נסתיימה, תודה על הכל, ושהם ישלמו לה פיצויי פיטורים. כשביקשה לקבל בנוסף גם את דמי ההבראה, שמעולם לא שולמו לה, השניים סירבו, בתואנה שלא מגיעה הבראה למי שעבד כל כך מעט שעות בשבוע………… דנית אינה יודעת אם משה ומירית צודקים, ואם הם טועים – וכן מגיעה לה הבראה – כמה בכלל משלמים עבור עבודה חד שבועית, והאם ניתן לדרוש כעת את כל הסכומים על השנים שחלפו? המשך…

פורסם בקטגוריה "חוזה לך ברח" / מתוך הטור ב-YNET, חוזים, עבודה | עם התגים | 2 תגובות

תביעות קטנות – המדריך המלא

 ירון החליט להציע לשרון, חברתו מזה 4 שנים, נישואים. הוא הזמין להם צימר, הודיע לבוסית שלה מראש, וביום חמישי לקח אותה בהפתעה מהעבודה לפני הצהריים. כשהגיעו לצימר היוקרתי חיכו להם בלונים בכל החדר, עלי ורדים על המיטה, יין משובח, סלסלת פירות ושלט ענק: "שרון וירון – ברוכים הבאים".

לאחר ששמחה, בעלת הצימר, נכנסה ובידיה ביצים טריות שהוטלו זה עתה, הודו לה השניים ובילו את יתרת היום בג'קוזי. בסיום ארוחת הערב ביקש ירון משרון להביא לו את הקופסה מהמקרר. כששרון פתחה אותה, מצאה עוגת קצפת ועליה כיתוב בשוקולד: "התינשאי לי אהובה?" שרון המאושרת צווחה בהתלהבות, ולאחר שנרגעו התקשרו השניים להורים ועדכנו אותם בבשורה המשמחת. 

כשנכנסו למיטה וכיבו את האורות, שרון אמרה לירון שהיא שומעת רחש מוזר. ירון, שלא שמע דבר, קם להדליק את האור, אמר לה שהיא מדמיינת, וחזר למיטה. אחרי דקה אמרה לו שרון שוב שהיא שומעת רעש. הפעם ירון חידד את אוזניו, ולפתע שמע מעין משק כנפיים מתקרב…כשפתחו את האור גילו שהזמזום הצורמני מגיע מכיוונו של זוג יתושים החג סביבם.

 ירון מחא כפיים בעוז, תוך ניסיון לכלוא את היתושים בין כפותיו, אך הם חמקו ממנו; הוא נופף מולם ב"מדריך למטייל בצפון" שמצא ליד המיטה, ללא הועיל; ולבסוף התיז עליהם בושם שמצא בשירותים… אמנם החדר הסריח עד מאוד, אך הזוג המעופף הצליח להימלט החוצה, וירון מיהר להגיף את הרשתות, וחזר למיטה.

 אחרי דקה החלו השניים להתגרד בכל גופם. הם הדליקו שוב את האור וגילו שהזוג היתושי חזר לחדר, דרך חור צדדי שהיה באחת הרשתות…ירון כבר לא ידע מה לעשות, אז הוא זרק על היתושים כריות, ובטעות התנפצה מנורה שעמדה על שולחן הכניסה. ירון נלחץ, התעצבן, והתחיל לצעוק ולקלל. שמחה בעלת הצימר, ששמעה דברים מתנפצים וקללות, חשבה שירון מכה את שרון, ומיהרה להיכנס.

 כששמעה את הסיפור, הציעה לירון שהיא תרסס את המקום ותסדר קצת, ושהם ייצאו לשעה להתאוורר. ירון הסכים, אך ביקש לקבל אלתוש למריחה ואלוורה להרגעה. כשאמרה שאין לה, הוא צעק עליה שהיא חסרת אחריות, שזה "שירות מינימלי", ומה הוא אמור לעשות עכשיו עם כל העקיצות – "על מלריה את שמעת?!" שמחה, שנפגעה עמוקות (זה היחס שמגיע לי?) קראה לבעלה. ניסים, שהתעצבן שהעירו אותו, ושהעליבו את אשתו, אמר לירון שהוא "ילדה מפונקת", שככה זה בטבע, ואף שאל אותו איפה הוא בדיוק ציפה לישון – בממ"ד??

 כשירון צעק עליו שהם הרסו לו את כל ההצעה, שרון, שהייתה עד אז בשקט, כבר לא יכלה להתאפק, והיא צעקה – על ירון – שבלי שום קשר ליתושים, אם כבר משהו הרס לה את הצימר זו ההתנהגות המזעזעת שלו…ירון התחיל לארוז והודיע שהם עוזבים עוד הלילה, שרון אמרה לשמחה שהיא מצטערת ושמזל שכל זה קרה לפני שהם התחתנו, וניסים אמר לירון שהוא מוזמן לעוף מפה רק שישאיר תשלום על 2 הלילות שהם הפסידו עליו.

 ירון אמר לו שיחלום לקבל ממנו שקל, שרון שאלה בבכי לאן הוא מתכוון ללכת "בשעה כזו", שמחה התחילה לצעוק שזו המנורה שסבתא שלה הורישה לה, ניסים צעק על ירון שהם ייפגשו בבית משפט, וירון צעק עליו בחזרה שהם הרסו לו את הנישואין והם עוד ישלמו על זה…

 מה עכשיו?

 

קטן אבל מעצבן

לפעמים אתה מרגיש שנעשה לך עוול, ואתה רוצה פיצוי. בדיוק בשביל זה קיים בית המשפט לתביעות קטנות, הפתוח בשבילך בכל רגע נתון. השאלה היא רק, האם כדאי לך להתחיל הליך של תביעה, מה הסיכויים שלך, ואיך עושים את זה הכי נכון שאפשר.

רבים עושים שימוש בהליך זה, שהוא מהיר יחסית, זול ונגיש גם למי שכלל אינו בקי ברזי הדין. כיום ניתן להגיש תביעה כספית בסכום שעד 30,100 אלף, בכל נושא שתחפצו, חוץ מתביעות בנושאים מאוד ספציפיים כמו פינוי שוכר, שכר עבודה או ענייני מזונות, למשל, שידונו בבתי המשפט הספציפיים להם, גם אם הסכום קטן. בתביעות קטנות נדונות גם תביעות צרכניות להחלפת מוצר או תיקונו, והכל בטווח הסכום המקסימלי לתביעה.

על מנת שתביעתכם תתקבל ותצאו מרווחים (נכון שכיף ללמוד מניסיונם של אחרים?) להלן ריכוז של "לקחים" קטנים וטיפים בצידם:

Don't push it (או בעברית: אל תגזים)

אורחת הגישה תביעה נגד בית מלון וחברת הביטוח שלו בטענה שאזעקת כיבוי אש שהופעלה במלון הזרימה מים, שחדרו לחדרה, והרטיבו את המזוודות שלה שהיו מונחות על הרצפה. התובעת טענה כי כל המטען שהביאה עימה לסופשבוע (כמויות עצומות של בגדים, תיקים ונעליים) נהרס, כך שפשוט נאלצה להשליך את כל התכולה לפח… מאחר ולא היו לה תמונות של הבגדים או של הנזקים, היא פשוט הגישה לשופט קבלות שונות וקטלוגים, וכך קיוותה להוכיח את סכומי הגרדרובה שהלכה לעולמה.

 המלון טען להגנתו, כי גם אם המים הציפו את הרצפה, הרי שסביר להניח כי רק החפצים שהונחו בתחתית התיקים נפגעו, אם בכלל. בית המשפט קיבל טענה זו, ואף הביע תרעומת על כך שהתובעת לא ניסתה כלל להקטין את הנזק: מסתבר, שהתובעת אפילו לא ניסתה לכבס את הבגדים שנדף מהם "ריח רע מאוד", או לייבש את הנעליים האיכותיות והיקרות (שמן הסתם נועדו לשרוד גשמים)… בהתאם, התביעה ה"מופרזת ומוגזמת" נדחתה, והתובעת לא רק שלא זכתה בשקל, היא גם חויבה לשלם הוצאות משפט למלון ולחברת הביטוח שלו.

כלה וחתן שהגישו תביעה נגד האולם בו נערכה חתונתם, הלינו, בין השאר, על כך שסוכם כי יגישו להם לחדר הייחוד מזון מסויים, אך המזון שהוגש לא היה לרוחה של הכלה הצמחונית. כך למשל, הובטח לה בורקס מסויים, שלא הגיע בסוף, והיא גם הזמינה שניצל "טבעול", אך הוגש לה טבעול עם ירקות, ואת זה "איננה אוהבת". התביעה, על שלל הדוגמאות הצבעוניות הנוספות שהובאו להמחשת אכזבתם של החתן והכלה מהשירותים שניתנו להם (למשל, זמני הגשת האוכל, סוג המחיצות שהותקנו בין ריקודי הנשים והגברים ועוד) – נדחתה, בין השאר מאחר והוכח שהשירותים שסוכם עליהם, אכן ניתנו.

מה למדנו?

  1. בית המשפט לא מפרגן לתובעים שרצים לתבוע בלי לנסות קודם להסתדר ולהקטין את נזקיהם.
  2. אם אכן נגרם נזק – תעדו אותו ואת ניסיונות התיקון.
  3. בימ"ש מוכן להתעסק בקטנות, אך כאשר הטרוניה הקטנה שלכם עומדת מול שירות מלא ותקין שקיבלתם, בית המשפט לא ייתן יד להתקטננות.

מי ישלם על הנופש שלי? בדרך כלל – אתה 

כבוד השופט (המנוח) רפי שטראוס, תיאר כבר בשנת 2001 את המצב בתחום, באופן הבא: "תביעות נגד סוכני נסיעות ומארגני טיולים הפכו, כך נראה, "ספורט לאומי" ורבות מהן מתגלות, למרבית הצער, כנסיונות שווא לעשות רווחים קלים ולהכין תשתית לטיול נוסף לחו"ל".

בעונת הנופש מוגשות תביעות קטנות רבות מספור, של נופשים שונים, ביעדים שונים, כאשר לכולן מכנה משותף אחד: לנופש-ששב-הביתה נגרמה עוגמת נפש מרובה, למראה תיקן/ עכבר/ זיקית בחדר האוכל; ממגע הכתם המהוה בצד המיטה: או בשל היעדרו של הנוף המרהיב שהובטח בתמונות.

בכל אותם מקרים, עוגמת הנפש האדירה הרסה לחלוטין את חופשתו של הנופש ושל כל משפחתו, מחקה מזיכרונו את כל הנאות הטיול, והדבר היחיד שישיב לו את שלוות נפשו הוא החזר מלא של כל כספו פלוס פיצויים.

עם כל הסימפטיה לנופשים שבאמת "נפלו" (ואני אעיד שגם לי זה קרה פעם, וזה באמת מבאס), צריך להבין שדעתם של בתי המשפט אינה נוחה, בלשון המעטה, מתביעות חצופות, והם לא יהססו לחייב נופש לשלם בעצמו את הוצאות המשפט של סוכן הנסיעות האומלל, הנסחב זו הפעם הרביעית השבוע לבית המשפט להילחם על חפותו…

מה למדנו?

  • על מנת לסייע לבית המשפט להיעתר לתביעה המוצדקת שלכם, צרפו לתביעה הוכחות. למשל
  1. תמונות של החדר המאכזב שלא מתאים למפרט ההזמנה (במקרה בו בסוויטה לא הייתה הפרדה, כמבוקש, בין יחידת ההורים לזו של הילדים, והם "אולצו לחלוק טלוויזיה אחת ואמבטיה אחת", המשפחה זכתה בפיצוי);
  2. הקלטות של הרעש הרב שנגרם ושהרס לכם את השהייה (זוג ששוכן בנופש מעל דיסקוטק, זכה בפיצוי על הסבל שנגרם לו);
  3. קבלות של מוניות שנאלצתם לקחת למלון הרחוק בו שיכנו אתכם (בחורות ששוכנו במלון מרוחק ממקומות הבילוי, בניגוד למוסכם, זכו בפיצוי על עוגמת הנפש שנגרמה להן).
  • אספו עדויות משוהים אחרים שהיו עמכם במקום וגייסו אותם להגיע לדיון עצמו.
  • שימו לב: אם המלון עצמו כבר פיצה אתכם באופן סביר, יהיה קשה לכם לקבל פיצוי נוסף מבית המשפט.

 אני בטוח בצדקתי. החלטתי להגיש תביעה 

חשבת והחלטת להילחם ולהוציא את הצדק לאור? להלן מספר עצות פרקטיות: 

  • התראה – שלחו תמיד מכתב התראה לפני תביעה, ובו דרשו את כספכם. צרפו אותו ואת האישור שהוא הגיע לידי הנתבע, לכתב התביעה. זה יעיד על תום לבכם.
  • הגשת התביעה – לטופס כתב התביעה – יש לצרף את כל המסמכים הרלבנטיים להוכחת הטענות: קבלות, חשבוניות, תמונות. צלמו לכם עותק שלם מכל "הסט", עם חותמת "נתקבל" או מדבקת זיהוי, והביאו אותו אתכם לדיון.

טיפ:

השופט/ת שקורא עשרות תיקים ביום ישמח אם תעזרו לו להתמצא בבליל העובדות והמסמכים (וגם אתם מעדיפים שהם יבינו בדיוק למה התכוונתם). לכן:

  • סמנו את הנספחים באותיות "א", "ב", "ג" ובתוך כתב התביעה עצמו התייחסו אליהם בהתאם ("ניתן לראות בכרטיס הטיסה המצורף ומסומן כנספח "א" ..").
  • סמנו בטוש זוהר את החלקים החשובים והמעניינים בנספחים.
  • תשלום אגרה – בפתיחת תיק יש לשלם 1% מסכום התביעה בלבד. זאת, לעומת 2.5% בבימ"ש שלום. אם בכוונתכם לתבוע 32 אלף שקל בבית משפט השלום, אזי בנסיבות מסוימות, אם תפחיתו את סכום התביעה ל-30,100 שקל ותגישו תביעה קטנה – תשלמו 301 שקל אגרה במקום 800 שקל וכך תוכלו ליהנות מיתרונות המסלול הקטן.
  • עגמת נפש – ההגדרה היא נזק שאינו ממוני, שלא ניתן לאמוד אותו או לכמת אותו. הסכום שאתם תובעים בגין עגמת הנפש צריך כאמור להיות ריאלי, אך מצד שני, אם לא תדרשו בכלל פיצוי על עגמת נפש, בית המשפט לא יתנדב לפסוק לכם פיצוי בגינה.
  • מה זה כתב תביעה שכנגד? נתבע שמקבל את כתב התביעה, צריך להגיש כתב הגנה תוך 15 יום. לפעמים הנתבע, כמו ירון שלא שילם על הצימר למשל, ירצה ליצור "איזון" ולהכניס את ניסים לעמדת מגננה, ויגיש נגדו תביעה שכנגד, מתוך תקווה שהשופטת תחתוך "באמצע" ותקבע שאיש לא חייב לאיש כלום. בין אם התביעה מוצדקת ובין אם לא, זה לא משנה – ניסים יהיה חייב להגיש כתב הגנה "שכנגד", לפרוס את טענותיו ולהכחיש שהוא זה שהרס את "נישואיו" של ירון (2 התביעות תנוהלנה ביחד).
  • התנהגות באולם הדיונים – תבעתם? במהלך הדיון דברו אמת, הביטו לשופט בעיניים, אל תקטעו אותו באמצע דבריו וכבדו אותו בפנייתכם אליו (אדוני / גברתי, כבודו / כבודה). קטן קטן – אבל בית משפט הוא מקום שיש לכבד.

מילת סיום  

מטרתי במאמר זה כמובן אינה חלילה "להוריד" אתכם מהעניין, אך כן חשוב לי שתדעו מראש, שההליך הקטן אינו קליל כפי שזה נשמע.

הפיצויים שנפסקים בתביעות קטנות אינם גבוהים כלל, תלוי כמובן במקרה, והוצאות המשפט שייפסקו לזוכה הן במקרים רבים 300 שקל או מעט יותר. בהתחשב בהוצאות האמיתיות שתוציאו, שכוללות את ריכוז החומר, כתיבת התביעה, הכנת העדויות, טלפונים, פקסים, ריצות, ימי עבודה ועוד – הרי שאם אתם לא משוכנעים לגמרי בצדקתכם, ובחוזקתן של הראיות שבידיכם – לא תמיד שווה לכם כלל להתחיל את התהליך. שאלו את עצמכם, מראש: האם הייתי מוכן לקבל את הסכום שאני מאמין שאקבל, בניכוי אלף שקל (או יותר, תלוי מהי העלות האמיתית של התהליך עבורכם)?

רק אם התשובה היא כן, או לחילופין מדובר בעניין עקרוני שאין לו מחיר מבחינתכם – לכו על זה, רק תעשו את זה נכון. בהצלחה.

 

פורסם בקטגוריה "חוזה לך ברח" / מתוך הטור ב-YNET, חוזים, כללי, מסחרי | עם התגים , | 8 תגובות

מוכר דירה והעירייה מעכבת אותך? כך תתמודד

אם מכרתם פעם בית או דירה, אתם בוודאי מכירים את נקודת הזמן הזו, שבה אתם מחוייבים לספק לרוכש אישור עירייה המופנה ללשכת רישום מקרקעין, אולם העירייה מסרבת להנפיקו ונזכרת בכל מיני חובות, היטלים או חריגות בניה שנשכחו מזמן. מה עושים? המשך…

פורסם בקטגוריה "חוזה לך ברח" / מתוך הטור ב-YNET, חוזים, נדל"ן | עם התגים , | 3 תגובות

ילדים זה שמחה! חופשת הלידה הוארכה

כל אשה עובדת שילדה פעם, מכירה את הרגע הזה, בו חופשת הלידה מסתיימת.

הילד בן 14 שבועות. ממש בוגר, מפותח וחסון… המשך…

פורסם בקטגוריה "חוזה לך ברח" / מתוך הטור ב-YNET, עבודה | עם התגים , , | סגור לתגובות על ילדים זה שמחה! חופשת הלידה הוארכה

משפצים? הסכם שיפוץ לדוגמא.

החלטתם ללכת על שיפוץ של האמבטיה, המטבח והסלון. אתם מפקידים בידיו של משה השיפוצניק את המפתחות, אורזים את המטלטלין, הילדים והכלב – ועוברים לגור אצל החמות ל-5 ימים. אבל כשאתם קופצים בצהריים – משה לא נמצא והבן שלו, שאומר שהוא בן 15, מבטיח שאבא יבוא אחר כך ובינתיים כבר שובר את הקירות… המשך…

פורסם בקטגוריה "חוזה לך ברח" / מתוך הטור ב-YNET, חוזים, כללי, מסחרי | עם התגים , , | תגובה אחת